AD Plastik ulaže 6 milijuna eura u pogon u Mladenovcu u Srbiji

Bez autora
Dec 18 2011

Desetog siječnja 2012. počet će proizvodnja u poduzeću ADP u Mladenovcu u Srbiji, koje je prije nekoliko dana osnovao solinski AD Plastik. Petnaestog ovog mjeseca potpisan je i ugovor o kupoprodaji nekretnina u Mladenovcu koje obuhvaćaju zgrade površine oko 13 tisuća metara četvornih i zemljište od 24 tisuće kvadrata. Na kupnju tih nekretnina i osnivanje poduzeća u Srbiji AD Plastik se odlučio jer će raditi za Fiat koji u lipnju 2012. kreće u Kragujevcu s proizvodnjom nulte serije novog modela “LO”; u 2012. proizvodit će 27.000 vozila, a u 2013. godini 120 tisuća. Fiat će od AD Plastika, najvećeg proizvođača autodijelova u regiji, nabavljati proizvode koji se rade tehnologijom puhanja. Za Fiat će raditi vrlo lagane proizvode, velikog volumena, nespretne za transport. Ta činjenica ukazivala je da moraju otvoriti pogon bliže proizvođaču, a to su inače i trendovi u svijetu. Stoga su odlučili osnovati društvo u Mladenovcu, blizu Beograda, kupit će opremu, proizvodni program i tehnologiju, te zadržati kupce tvornice M-Prointeks.

AD Plastik ulaže 6 milijuna eura u pogon u Mladenovcu u SrbijiDesetog siječnja 2012. počet će proizvodnja u poduzeću ADP u Mladenovcu u Srbiji, koje je prije nekoliko dana osnovao solinski AD Plastik.

Petnaestog ovog mjeseca potpisan je i ugovor o kupoprodaji nekretnina u Mladenovcu koje obuhvaćaju zgrade površine oko 13 tisuća metara četvornih i zemljište od 24 tisuće kvadrata.

Na kupnju tih nekretnina i osnivanje poduzeća u Srbiji AD Plastik se odlučio jer će raditi za Fiat koji u lipnju 2012. kreće u Kragujevcu s proizvodnjom nulte serije novog modela “LO”; u 2012. proizvodit će 27.000 vozila, a u 2013. godini 120 tisuća. Fiat će od AD Plastika, najvećeg proizvođača autodijelova u regiji, nabavljati proizvode koji se rade tehnologijom puhanja.

- Za Fiat ćemo raditi vrlo lagane proizvode, velikog volumena, nespretne za transport. Ta činjenica ukazivala je da moramo otvoriti pogon bliže proizvođaču, a to su inače i trendovi u svijetu.

Stoga smo odlučili osnovati društvo u Mladenovcu, blizu Beograda, kupit ćemo opremu, proizvodni program i tehnologiju, te zadržati kupce tvornice M-Prointeks - kazuje nam Josip Boban, predsjednik Uprave AD Plastika.

Tvornica u Mladenovcu proizvodi filc, a takvog ili sličnog materijala AD Plastik u svojim tvornicama koristi 2,5 milijuna metara godišnje.

Tako će u Mladenovcu proizvoditi sirovinu za svoje finalne proizvode, a ujedno će nastaviti i proizvodnju asortimana u mladenovačkoj tvornici, pogotovo proizvoda građevinske izolacije.

Ugovori o kupnji strojeva, opreme i drugih pokretnina koje na spomenutim nekretninama koristi M-Prointeks, kao i prava korištenja autorskog djela i know-how, bit će zaključeni u sljedećih desetak dana. Cjelokupna investicija u Srbiji vrijedna je 6 milijuna eura.

- Naša probna proizvodnja za Fiat počinje u veljači iduće godine. U Srbiji ćemo 2012. zaposliti 90 ljudi, a potom ćemo broj zaposlenih povećavati godišnje za po 50 tako da 2013. planiramo imati 140 radnika, a 2014. ukupno 190. Trebat će nam više radnika jer Fiat planira 2014. proizvoditi novo vozilo radnog naziva “CV”, a mi se nadamo da ćemo i za njega dobiti dio proizvodnog programa.

Očekujemo također da ćemo, zbog blizine, s tvornicom u Mladenovcu lakše konkurirati za područje Rumunjske i Slovačke, gdje je jaka autoindustrija - ističe Josip Boban.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik